Der er gået sport i sex

Strip og fitness er for mange to uforlignelige størrelser. På Frederiksberg er blandingen dog en realitet, når fitness.dk hver fredag slår dørene op for Stripfitness – kun for kvinder

Af Stine Rosengren Honoré og Caroline Boutrup Nielsen

De vrikker med numsen og pisker om sig med den nervøse velourklud, alt imens musikken pumper ud af anlægget. For nogle er det grænseoverskridende, for andre er det fredagens frirum. Her udforsker kvinder deres seksualitet, mens de nyder at give sig hen til musikken og fantasien, trygge ved tanken om, at ingen kan kigge ind bag de mørklagte ruder.

Stripfitness deler vandene
Stripfitness er et af de seneste skvulp på bølgen af nye fitnessformer, der dukker op i træningscentre landet over. Konceptet forener sved på panden i stramt koreograferede serier med vug, vrid og frække spjæt fra strippens mere natklubprægede univers.

Ophavskvinden bag konceptet hedder Mill Jober. Hun mener, at Stripfitness tilbyder os kvinder et frirum, der ellers er svært at finde i fitnessverdenen. Et sted, hvor vi kan være seksuelle væsener og udforske vores seksualitet i fitnesslokalernes neutrale omgivelser.

Bag et skrivebord på RUC sidder kønsforsker Karen Sjørup og ryster på hovedet. I hendes verden forener Stripfitness to ting, der burde holdes skarpt adskilt: strip og fitness. Hvor strip handler om at gøre mænd seksuelt opstemte, har fitness som formål at holde kroppen i form. Sammenblandingen er ikke i orden og hører slet ikke hjemme i et fitnesscenter, mener forskeren.

Nervøse kvinder og slapt velour
Det er fredag eftermiddag i Fitness.dk på Frederiksberg. Mens vintermørket har lagt sig udenfor, er sal 3 oplyst med nogle få lysstofrør. Vinduerne ind til de andre træningsrum er dækket til med sort plastic. Et stort spejl, der dækker hele den ene væg, byder de 14 kvinder velkommen. Foran spejlet er Stripfitnessinstruktøren Cecilie ved at påføre sig sit head set og gøre musikken klar til undervisningen. Kvinderne, som alle er mellem 18 og 55 år, lister stille ind, lurer hinanden af og finder hver to fitnessmåtter, en klud og en hvid IKEA-stol, som de stiller op langs væggen ved siden af deres vandflaske. De sætter sig ned på måtterne, og nogle af kvinderne, som tydeligvis er i lokalet for første gang, ved ikke helt, hvad de skal stille op med den 50 cm lange bordeaux velourklud.

Instruktøren Cecilie, en lille tæt pige i pink fra top til tå, med langt lyst hår, et smittende smil og frække øjne, åbner op for dagens time:

”Velkommen til! Jeg kan se, der er rigtig mange nye i dag. Dejligt. Her kan I få lov til at være jer selv, og hvis der er noget, I føler, I ikke har lyst til, så lader I bare være. Vi starter med at strække vores arme godt op i luften…” Alle kvinderne følger Cecilie med øjnene og hænderne følger efter. Så sænkes armene roligt ned mod gulvet, hvorfra fingrene kravler op ad lårene, ind over navlen og henover brysterne. De fleste af kvinderne er færdige med kravleturen længe inden Cecilie, som nu kigger ind i spejlets mange søgende øjne. Hun smiler og slår smut med øjnene, mens hun instruerer i små struttende bunnyhop med måsen.

Hun tager nu velourkluden og svinger den som en lystig bh over hovedet.

”Og så smækker vi!” hviner hun begejstret, mens hun klasker kluden på bagdelen. De fleste følger trop, mens nogle få står tilbage mere eller mindre måbende med deres bordeaux velourklud slapt hængende i hænderne.

”Ja, så tager I kluden mellem lårene sådan her, ” råber hun, mens hun hiver og slider kluden frem og tilbage mellem benene et par gange og derefter igen svinger den over hovedet. Med sin venstre hånd holder hun en imaginær person i håret, mens hun, som hun selv udtrykker det: ”Giver ham, hvad han skal have!” med den nervøse velour.

Kvinder hungrer efter seksuel næring
Mill Jober var 17 år, da hun begyndte at strippe professionelt. Senere uddannede hun sig til gymnastiklærer og har arbejdet som fitnessinstruktør i 12 år nu. For fire år siden dukkede et savn efter de bløde, feminine bevægelser op midt i den hårde, kantede fitnesstræning. Derfor opfandt Mill Stripfitness, som kombinerer fitnesstræningen med de sensuelle bevægelser, hun kendte fra tiden som stripdanser. Og det var et hit.

”I dag er mange kvinder simpelthen underernærede og mangler vitaminer og mineraler i deres seksualitet. Når de så kommer til Stripfitness, kan de mærke, hvordan kroppen bliver ernæret af træningen,” forklarer hun.

Mill Jober mener, at mange unge tror, at det, som de ser på MTV og i reklamerne, er den rigtige måde at være på seksuelt. Hun synes dog, at hvis du virkelig skal have fat i din kvindelighed, så nytter det ikke noget, at du bare laver nogle lækre bevægelser for at se godt ud. Du skal have dig selv med – hele vejen.

Det er denne centrering, som Mill Jober mener, at hun tilbyder de kvinder, der dukker op til hendes Stripfitnesstræning. Træningen er et åndehul, hvor du kan få fred til at arbejde med dig selv. Der lægges op til, at du skal lukke øjnene og finde din egen måde at gøre tingene på. Og kun gøre de bevægelser, der føles rigtige for dig.

Til Stripfitness er en del af konceptet, at deltagerne ikke kigger på eller vurderer hinanden. Når der er fri dans, sker det med lukkede øjne. Derfor går instruktørerne heller ikke rundt og retter på deltagerne – for fri dans er ifølge Mill Jober en meget personlig sag.

Stoledans for nybegyndere
På vakkelvorne IKEA-stole sidder kvinderne overskrævs med numsen godt plantet i sædet. Cecilie har givet instrukser i, hvordan man kan stå, ligge og sidde på de spinkle hvide stole, uden at de falder sammen under én. En nervøs stemning spreder sig i lokalet.

”Der er altid mindst én som falder, så det skal I tage stille og roligt,” griner Cecilie. Musikken har nu skiftet grundrytme fra at være upbeat til at være mere rolig og sensuel. Kvinderne, som sidder på stolene, svinger først overkroppen frem henover stolens ryglæn og lader sig derefter glide tilbage mod gulvet i en bro. Cecilie får det til at ligne en leg, og glider feminint og elegant frem og tilbage på sædet. Ikke alle de fremmødte kvinder har fået opbygget samme tillid til den hvide stol, og hakker sig igennem det flow, som musikken ellers lægger op til.

Til næste stoleøvelse rykker kvinderne helt ud på kanten, og sidder med benene over kors, som bly violer, mens de tager sig selv på brysterne og siger ”åh” i kor. Så svinger de benene til den anden side, henover stoleryggen og gentager seancen. Det er under ét af disse bensving, at der fra bageste række lyder et oprigtigt ”åh” efterfulgt af et ”av!” To veninder er kæntret på hver deres hvide IKEA-stol.

Frigjorthed rimer ikke på Stripfitness
Kønsforsker Karen Sjørup oplever via sin forskning, at der er mange modsatrettede krav til unge kvinder i dag. På den ene side forventes vi at tage en lang uddannelse, have jobs osv. Samtidig skal vi i andre sammenhænge agere for eksempel stripper. Det er stærkt modsatrettede roller. Mange unge kvinder er efterhånden ganske frigjorte. Men for nogle er lykken lange lyse extensions og større bryster.

”De ser i film og videoer, at kvinder er slanke og fitte, har afbarberet alt, hvad der ligner kropsbehåring og har brystimplantater. Det er dét, nøgenheden i dag består af og i samme lys ser jeg Stripfitnessen,” forklarer kønsforskeren.

Karen Sjørup mener, at strip handler om at udsætte sig for mandens blik og på den måde være objekt for hans seksualitet, og at det dermed ikke nødvendigvis drejer sig om kvindens egen seksualitet. Derfor bekymrer det kønsforskeren, når et bevægelsesmønster fra striptease breder sig blandt unge kvinder. ”Det er frygteligt kønsstereotypt, hvilket jeg synes, er nedværdigende for kvinder,” siger Karen Sjørup.

Løvinder på lur
Lyset dæmpes i lokalet, og musikken er helt rolig og inderlig. Cecilie viser, hvordan de skal kravle som løvinder på jagt efter byttet:

”Numsen godt i vejret og brysterne ned og glide på gulvet, mens I smyger jer frem.” Kvinderne vrikker og strutter sig frem på måtterne. Cecilie løsner håret og siger:

”Så er der fri dans, og I gør, hvad I har lyst til. I må ikke kigge på hinanden, for der er ingen, der skal føle sig betragtet.” Hun slukker lyset, lukker øjnene og forsvinder ind i sin egen dans. Det samme prøver resten af holdet.

Jeg føler mig mere sexet
Timen er ved at være slut, og de sidste udstrækningsøvelser er forbi. Én af de rødkindede deltagere på vej mod omklædningsrummet er en 18-årig kvinde, der er kommet til fredagstimerne siden i sommers. Hun er glad for træningen og for, at det er let at følge med, selvom hun ikke kommer hver gang.

”Ingen er bedre til at strippe end andre, så alle er jo i samme båd. Og når de så slukker lyset, så føler man sig bare helt alene, og det er rart. Sådan en fredag eftermiddag efter en lang uge er det dejligt at komme helt ind i sig selv … og man føler sig jo også sådan lidt sexet, når man bare kan danse, som man vil.” Hun smiler lidt forlegent, puster en svedig lok væk fra øjnene og fortæller, at hun får det godt med sig selv af træningen og helt sikkert vil anbefale Stripfitness til andre.

Øjnene der ser
For nogle er kombinationen af fitness og striptease en provokerende og utiltalende tanke. For andre vækker den en pirrende og æggende følelse, som de bliver nødt til at udforske nærmere. For kvinderne som kommer her fredag efter fredag, er Stripfitness blevet en naturlig del af deres hverdag og en måde, hvorpå de føler, at de kan nå ind til deres egen unikke seksuelle energi. Om det så er deres egen eller en tillært seksualitet, de har fundet ind til, kommer an på øjnene, der ser.